tisdag 31 maj 2011

Bloggstudio


Förrförra veckan, 18 maj, hade vi Bloggstudio på Västra Frölunda Bibliotek tillsammans med Bokpussen och Tonårsboken. Vi på Collaget är så himla imponerade av dessa bloggar så det var roligt att få höra hur idéerna till bloggarna hade vuxit fram. Vi pratade om varför vi bloggar (när Tonårsboken körde igång så fanns det extremt få (om ens någon) bokblogg av ungdomar och istället bara bloggar av vuxna som skrev om ungdomsböcker), hur vi tänker när vi bloggar (kul att skriva lite extra kuriosa om böckerna) och om varför det finns så få killar som bloggar (finns ni så hör gärna av er till oss) och medans vi utbytte bloggtips så mumsade vi sockerkaka och Blogg-quizzade.


Felicia, Alice, Elin och Klara kommer att gästblogga hos oss på Collaget framöver så håll utkik!

Vi hoppas att vi kan ha en Bloggstudio även till hösten. Hör av er om ni är intresserade av att delta till jennie.wangel@afh.goteborg.se

fredag 27 maj 2011

En vecka på Biblioteket+Litet Boktips

Hej!

Sabrina heter jag, och under vecka 21 har jag praoat på Västra Frölunda bibliotek. Det har blivit många nya upplevelser för mig, jag har aldrig varit bibliotekarie innan, och jag har inte praoat innan heller. Jag fick veta vad bibliotekarierna egentligen gör hela dagarna, de ser ju ut att inte ha något att göra där de står i servicedisken och ler. Skillnaden mellan min bild och sanningen är stor.

Som bibliotekarie måste man se till så att alla böcker är på rätt ställe, och att de är rätt märkta. Man sorterar böcker som kommer från andra bibliotek, sätter lappar i reserverade, lägger böcker som ska iväg till andra bibliotek i en speciell vagn, letar upp reserverade böcker, och sist men inte minst, sorterar in återlämnade böcker. Allt detta har jag fått göra, vissa saker mer än andra.

Jag fick också uppdrag att fixa inte mindre än tre utställningar, två på barnavdelningen och en på ungdom. Den första skulle jag samla ihop böcker som på något sätt påminde om sommaren, och ställa dem i en glasmonter tillsammans med lite somrig rekvisita. Min andra utställning fick jag själv välja tema på, och som den äventyr-och-fantasy-fantast jag är kändes ämnet uppenbart. Jag gav utställningen titeln: "Fantastiska Världar och Magiska Äventyr" och gjorde också en fin liten skylt.
När vi sen kom till ungdomsutställningen fick jag höra en kommentar som lät ungefär så här: "Den här fantasy-utställningen har stått här så länge, så det är nog dags att hitta ett nytt tema", och jag gav upp allt hopp. Hur skulle jag kunna komma på ett annat tema, när fantasy, äventyr och sånt är allt jag läser?! Men räddningen kom snabbt, min uppdragsgivare hade ett förslag om att ha temat HBTQ(homo, bi, trans, queer), eftersom festivalen startar snart. Glad och nöjd accepterade jag uppdraget att hitta böcker och göra ännu en skylt.

Eftersom jag knappt hade läst någon av böckerna jag ställde i HBTQ-utställningen tänkte jag att jag kunde tipsa om en annan bok, eller rättare sagt en bokserie. Artemis Fowl-böckerna är några av de bästa ungdomsböcker jag läst, och även om jag tror att många redan har läst dem vill jag definitivt rekommendera dem till de som ännu inte har gjort det.

Böckerna handlar om Artemis Fowl II, ett kriminellt geni som i första boken bara är tolv år. Hans mål, iallafall i den första boken, är att återuppbygga familjen Fowls förmögenhet, och tillsammans med sin betjänt och livvakt Butler kidnappar de en pyssling, kommendör Holly Short från PYSS (Polisiära Yt Spanings Styrkan). Men pysslingarna är inte så förutsägbara och lätta att kontrollera som Artemis tror, och snart får han problem han inte alls räknat med.
Jag vill inte avslöja för mycket, så jag tror att det får räcka med att säga: läs böckerna!

//Sabrina

Om någon vrålar i skogen


För den som är intresserad av självbiografier kan jag rekommendera läsning av Malin Billers Om någon vrålar i skogen, där hon i serieform berättar om sin uppväxt i värmländska Hammarö. Berättelsen börjar där, med flytten till de mörka skogarna. Det lyckliga livet tar slut. Mamman som är arbetslös blir allt mer olycklig och pappan börjar drickar alltmer. Dessutom börjar han besöka Malins säng om nätterna. I skolan går det allt sämre och hon flyr till fantasivärldar och till religionen i hopp om att det ska lösa problemen. Malin blir också anorektisk och till en början verkar det vara en lösning eftersom hon då får flera nya vänner men det är ingen hållbar lösning...


Detta är en mörk historia men det finns ljusningar. Bilderna som innehåller mycket värme och humor balanserar upp det tunga. I de tyngsta avsnitten blir bilderna mindre och suddigare, akvarellfärgen flyter ut. Malin i berättelsen avverkar många skumma psykologer i Birckenstocksandaler och ingen av dem är till särskilt mycket hjälp. Fast tillslut hittar hon en som kan hjälpa henne. Hon går sin egen väg, finner Beatles och en god vän, lämnar skogen och börjar teckna serier. Man förstår att denna historia inte kan ha varit lätt att skriva. Men det är så bra gjort och jag känner mig mer styrkt än dyster efter att ha läst den. Perfekt semesterläsning! Och perfekt för den som tycker om verklighetsbaserade böcker och som samtidigt tycker det är lite segt att läsa. För detta är en lättläst berättelse med tyngd.
/malin




onsdag 25 maj 2011

De utvalda : Tankeläsaren - Kristin Cashore




Att Katsa är särling ser man på hennes olikfärgade ögon. Alla särlingar föds med en gåva och liksom många andra särlingar är Katsa i tjänst hos sin kung. När Katsa som åttaåring av misstag slår ihjäl en närgången bordsgranne tror man att hon har dödanets gåva och hon tränas att bli torped. Hon blir mycket ensam eftersom alla är rädda för henne, som tur är har hon ett par nära vänner- bland annat kungens son. Som vuxen är Katsa en fullfjädrad mördare och hennes rykte har nått långt bortom hennes lands gränser. Hon blir mer och mer frustrerad av den grymhet som ligger i hennes arbete. För att väga upp detta börjar hon med hjälp av ett par nära vänner utföra uppdrag för att hjälpa männinskor i knipa. Under ett räddningsuppdrag möter hon prins Po - även han en särling. Po söker efter sin kidnappade morfar och när Katsa (som precis fiskat upp morfadern ur en källarhåla) tillsammans med Po börjar nysta i kidnappningen kommer de en hemlighet på spåren som får dem båda att utsätta sig och varandra för risker och prövningar de inte trodde var var möjliga. Tankeläsaren är en actionfylld fantasy som berättas i högt tempo. Det blir inte många tråkiga minuter när man läser den här och passar dig som gillar t ex Hungerspelen. Nu längar jag så klart efter fortsättningen- och det var väl liksom meningen kan jag tro... Låna boken här!

söndag 22 maj 2011

Hitta Violet Park

16-åriga Lucas får av en slump syn på en urna ståendes på en taxistation. Urnan tillhör en dam vid namn Violet Park som hittades i en av taxibilarna för några år sedan. Lucas kan inte sluta tänka på Violet Park och med lite hjälp av sin farmor får han hem urnan. Det visar sig snart att det inte är Lucas som hittat urnan utan urnan som hittat Lucas. Kopplingarna tätnar och ju mer som nystas upp om Violets liv nystas också trådarna runt Lucas, hans försvunna fader och familjerelationer upp. Det är snyggt. Riktigt snyggt. Snirkligt, underfundigt, smått skruvat, humoristiskt och allvarsamt i en fin kombination. Såg att en annan bloggare skrivit det jag tänkt om omslaget, nämligen att jag också trodde att jag spillt kaffe på baksidan men sen insåg att det ska vara så. Omslaget ska se ut som en anteckningsbok. Och det ger också stora plus, när omslag och innehåll har ett helhetstänk.

Detta är Jenny Valentines debutbok. Den utkom 2007 i England, gjorde succé och fick det fina priset Guardian Children´s Fiction Prize. Hennes andra bok "Broken Soup" (utgiven 2008 och ännu inte översatt till svenska) har också fått många prisnomineringar.

Här är en intervju med författaren:

fredag 20 maj 2011

Varken hackat eller malet

Jag vill egentligen inte dissa Red dead redemption: undead nightmare (låna här) då det i grunden är ett snyggt och välgjort spel. Precis som Red dead redemption utspelas handlingen i ett Vilda västern på utdöende (dvs. nån gång i början av 1900-talet).
Men här är det med betoning på döende. Något har nämligen hänt och Vilda västern har drabbats av en zombieinvasion. Red dead redemption hjärta Left for dead = nästan sant ungefär. Det blir pangpang och massor av zombies (och zombiedjur!) som jagar efter dig för att käka ogrillade revbensspjäll. Tyvärr håller det inte i längden utan blir snabbt upprepningar och tyvärr, lite trist. Det är synd på en i grunden riktigt bra spel och kul idé men man lyckas inte riktigt få ihop Vilda västern-temat med zombieslakten. Spela hellre Red dead redemption eller Left for dead 2.

torsdag 19 maj 2011

Bokjuryn - och vinnaren är ....

Nu är Bokjuryn avslutad för detta året och vinnaren för kategorin 13 år och uppåt är "Jag finns" av Maja-Maria Henriksson! Vi har tipsat om boken tidigare här på Collaget, både Ann och Jennie har läst och tyckt. Vad tycker du? Eller har du inte läst? Låna boken här!

Bokjuryn är en tävling där barn och ungdomar röstar fram årets bästa bok, tävlingen är uppdelad i flera olika kategorier. Läs mer om Bokjuryn här!

Per Nilsson svarar på våra smarta frågor - och en dum

Vi är några bibliotekarier som är dubbelskrivande och både skriver här på Collaget och på Library Ninjas. Vi har där publicerat en intervju med Per Nilsson och tänkte dela med oss av den här med. Vet du inte vem Per Nilsson är, är det marsch till skamvrån (eller iaf till google)! Håll till godo!


Vad är det bästa och sämsta med att vara författare?

Det bästa är många saker. Att få leka Gud, bygga världar och befolka dem. Att leta efter berättelsen och hitta den. Att prova idéer. Att få respons på böckerna, att någon läser och förstår. Och sen allt det praktiska, ingen chef, kan arbeta när som helst och var som helst. Och skriva vad som helst.
Det sämsta är att inte ha arbetskamrater. Inte ensamheten, det är inget problem. Men just att inte ARBETA tillsammans med någon.
Din bok Ett annat sätt att vara ung blev filmen Hannah med H. Är det någon annan av dina böcker som är på gång som film eller TV-serie?

Någon ville göra tv-serie av Svenne, men svt var inte intresserade tyvärr. Och något bolag i Norge har en option för att göra långfilm av Hjärtans fröjd. Något annat vet jag inte.

Sedan du skrev boken Svenne där en högerextrem rörelse tar makten i Sverige har Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen. Ser du några likheter mellan det du skrev i boken och vad som händer i verkligheten?

Ja, tyvärr. Jag tänkte inte på SD när jag skrev boken, tänkte mer på Hitler och nazismen, funderade på vem jag varit om jag levt i Tyskland på trettitalet och hur vanliga hyggliga tyskar kunde rösta Hitler till makten. SD använder en del av folkhemsnationalismen, minnet av ett Sverige innan MASSINVANDRINGEN, en socialdemokratisk drömstat, bättre och rikare och rättvisare än den vi har nu. Så låter jag också min Dackeman resonera. Förrädiskt.

Vi tipsar ju om böcker här på bloggen. Vilka ungdomsböcker skulle du säga är så bra att man bara måste läsa dem (förutom dina egna)?

Tyvärr har jag slarvat med att läsa kollegornas böcker de senaste åren, tidigare var jag mycket bättre på det. Sonya Hartnett är ju strålande förstås. Läste en bok av Malin Isaksson som jag tyckte mycket om. Katarina Kieris novellsamling med den omöjliga titeln gillade jag.

På tal om bloggar – läser du några bokbloggar och i så fall vilka?

Om jag ska vara ärlig så läser jag bara bokbloggar när jag googlar på min egen senaste bok för att se om någon skrivit något. Och då kan det ju hända i och för sig att jag hittar något annat intressant när jag ändå kommit in på bloggen

Och avslutningsvis, om du var en poplåt vilken skulle det vara och varför?

Vara en poplåt? Hur skulle det gå till? Hm. Jag kan nog inte riktigt sätta mig in i det. Jag svarar med det jag lyssnar på just nu:
Rag Doll med Frankie Valli & The Four Seasons. Finfin låt.

Tack för intervjun!

onsdag 18 maj 2011

Två viktiga grejer

Äntligen! Har jag fått läsa två serier av två grymma tjejer, som jag väntat länge på. Sara Hanssons Vi håller på med en viktig grej och Nina Hemmingssons Mina vackra ögon.

Vi håller på med en viktig grej är en självbiografisk serie om Sara, som handlar om henne själv som 11-åring, med alla de glädjeämnen och problem man upplever i tiden mellan barn och tonåring, på banan på väg från att vara barn mot att vara vuxen. Sara blir bästis med Rebbe genom deras gemensamma tycke om Spice Girls. Rebbe går i sexan, och Sara är grymt glad över att hon vill vara hennes kompis trots att Sara bara går i femman!

Det här är tiden i livet när man har så himla mycket vilja, men alla vuxna tycker att man fortfarande är för liten att bestämma något själv. Tiden då idoler är nästan som ens bästa kompisar. Och tiden då man börjar upptäcka en massa orättvisor. Jag som är lika gammal som Sara som skrivit serien nostalgitrippade hårt; i centrum för berättelsen står mitten på 1990-talet, Spice Girls – och Sara och Rebbas orubbliga kompiskärlek till varandra. Kompisar äger, och det visar verkligen den här fina serien.

Nina Hemmingssons Mina vackra ögon följer bra i linjen med hennes tidigare verk. Den fult tecknade, egocentriska och ganska vulgära huvudpersonen är lika underbart bitsk och bitter som vanligt. Jag fnissar eller gapskarattar. Och kapitlet om prinsessan Victoria och hennes ”gemål” både tankeväckande, lite obehagligt (när man tänker på vilka privilegier vissa människor har eller tar sig) och även det roligt.

När jag sedan kommer till kapitlet i boken där Nina har valt att bara slänga ut en massa tecknade bilder, helt random och utan några kommentarer, vet jag inte om det är meningen om jag ska komma på berättelserna bakom bilderna själv, eller om Nina nästan är lite galen. Och jag tycker bara ännu bättre om albumet.

Vem är jag? Vem var pappa?















I den tysta minuten mellan

av Viveka Sjögren


I Viveka Sjögrens ungdomsbok undrar Torvi med isländskt ursprung mycket över sitt liv och varför hans pappa dog. Torvi, 14 år bor med sin mamma i Sverige sedan flera år efter separationen från pappan. Torvi har saknat sin pappa och varit arg länge över hans svek att inte komma efter till Sverige som han lovat.


En dag får han ett brev att pappan dött och han bestämmer sig för att åka till begravningen på Heimaey. Det blir en resa tillbaka till barndomen, gamla vänner och farmor. Han lär känna sin pappa genom släktingars och vänners berättelser och ändrar sin bild av pappan. Han är inte gubbjäveln utan pappan med vind i håret och blicken som är omöjlig att fånga.







torsdag 12 maj 2011

Här ligger jag och blöder!!



Maja Är 17 år och går första ring på gymnasiet. På en skulpturlektion när hon råkar såga av halva tummen. Hennes pappa tror det är med flit men det är det inte såklart eller? Majas föräldrar är skilda. När hon åker till sin mamma på helgen är hon inte är hon är försvunnen hon kommer inte hem på hela helgen. Maja börjar bli orolig och försöker hitta henne utan att lyckas.
Hon läser sin pappas mail ismyg och då får hon reda på vad som har hänt hennes mamma är sjuk.
Jag som har läst denna bok ÄLSKAR den. Den får 100 av 5 solar hehe!! Den är jätte, jätte bra läs den.

onsdag 11 maj 2011

Kulturkrockar i humorns tecken

Min pappa är snäll och min mamma är utlänning
av Emmy Abrahamson

Alicja önskar sig ett lugnt och skönt sommarlov, men istället får hon ta hand om sin mammas storrökande och arbetssökande kusin från Polen med dotter. Alicja förväntas resa med till Polen, serva polska hantverkare och hennes kläder lånas av kusinens dotter samt att de blir intresserade av samma kille.
Denna varma berättelse om pinsamma föräldrar med rättframma uttalanden och tyckanden, som enligt Alicja är typiskt polskt, kan bli riktigt jobbiga, men ändå finns där ett samförstånd.

Det blir i alla fall aldrig långtråkigt utan i ett raskt tempo avvecklas vänskap, svek, kärlek och kulturkrockar.

tisdag 10 maj 2011

Att göra som man vill

Olivia går i trean på gymnasiet, och har just blivit dumpad av sin pojkvän John. John som var den perfekta pojkvännen. Hon som var den perfekta flickvännen – de som var helt perfeka tillsammans. Hur ska hon kunna gå vidare utan honom? Tillsammans med sina vänner gör Olivia upp en massa planer på hur hon ska få John tillbaka. Så börjar Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag, av en ny lovande författare som heter Sara Ohlsson.

Men i Olivias tillbakablickar på hennes och Johns förhållande verkar John mindre och mindre perfekt. Jag skulle säga att han var en ganska bestämd och kontrollerande pojkvän, även om Olivia inte tänkte på det när de var tillsammans. Tre år har de varit tillsammans. Och när Olivia nu är utan honom börjar en massa känslor som hon inte trodde att hon hade dyka upp. Hon blir kär i alla killar hon ser. Eller är det kanske ”bara” kåt hon är? Hon brottas med sina förvirrade känslor – en tjej, en fin tjej som hon, ”ska” ju inte vara kåt jämt, ska ju inte vilja ta med sig klassens snyggaste kille hem och dagen efter vilja hångla med någon annan, ska ju tänka efter så att man inte får ett rykte om sig...

Att få och kunna göra som man vill istället för att bry sig om vad andra tycker, tänker och säger, och att ens komma på vad det är man verkligen vill, är väldigt svåra frågor. Det är sådant Olivia funderar på och som den här boken handlar om. Man känner lätt igen sig, för det är tankar som de flesta någon gång har haft. Jag gillar den här boken med den långa men roliga titeln!

Och en sak till som jag gillar: boken ser kanske lite tjock ut, 300 sidor, men det är ganska lite text på varje sida. Och varje sida är utformad ungefär som ett eget kapitel, så efter man har läst 15 sidor, vilket går väldigt snabbt, är det som att ha läst 15 kapitel och man känner sig genast väldigt duktig.

fredag 6 maj 2011

Avd. Seriösa bokrecensioner

Kära församling,




mitt namn är Emil. Denna vecka (v. 18) har jag varit praktikant på Gamlestadens bibliotek. Jag har varit ganska arbetsam har jag fått höra. Efter min första dag fick jag rådet att ta det lite lugnare, om det var för mitt eget bästa eller för att uppgifterna skulle räcka veckan ut vet jag inte. Jag ska bara ta upp några av mina arbetsuppgifter, för jag skulle antagligen ändå glömma några. Hjärnan har ju en tendens att förtränga traumatiska minnen. Skämt åsido, det har varit roligt att jobba på bibliotek. Varje morgon har jag tagit hand om böcker som beställts från andra bibliotek, skrivit ut lappar och ställt böckerna i en hylla. Sedan har jag gått över till att placera ut återlämnade böcker på sin rätta plats, och att gallra ut de tråkiga böckerna som ingen vill läsa. Men viktigast av allt; jag har fått äran att kreera en egen utställning!


Ah, temat ja. Först tänkte jag bygga utställningen på temat "konspiration". Efter ett par försök att hitta några relevanta böcker tvingades jag inse att två böcker inte blir särskilt mycket till utställning. Modfäll, men inte slagen, letade jag vidare efter ett annat tema. Detta fick då bli "Nordisk Mytologi", ett ämnet som jag var mycket intresserad av för ett par år sedan. Redan när jag fick idén visste jag en bok jag skulle ha med. Synd bara att den inte fanns. Boken heter "Gudar och hjältar i nordisk mytologi" och är skriven av Brian Branston. Denna bok har jag otaliga gånger, eller kanske fem, läst från pärm till pärm. Trots att boken inte fanns till hands blev det tillslut en utställning, som finns till allmän beskådning på Gamlestadens bibliotek, vid ungdomsavdelningen. Huruvida detta är något bra eller dåligt kan jag inte säga, det får du gå dit och avgöra själv.

Nu, kära församling, ska ni få ett boktips som heter duga. Efter långa forskingssessioner märkte jag att det tidigare i bloggen hade skrivits om serien "Liftarens guide till galaxen", men inte om den sista delen. Den sista delen är egentligen inte den sista delen, eftersom Douglas Adams efter fem böcker försvann ut i oändligheten och eventuellt upptäckte betydelsen av 42. Denna sjätte del är skriven av Eoin Colfer, mannen bakom böckerna om Artemis Fowl, och heter "Och en grej till...". Jag tänker inte fördärva någons läsglädje genom att säga för mycket, men det förekommer en grön odödlig rymdvarelse som förolämpar folk, samt en vild jakt på en gammal gud. Jag har ett tips på hur man enkelt får reda på mer om en bok. Man läser den. Denna bok är sannerligen läsvärd. När du ändå är på biblioteket och beundrar den vackra utställningen kan du passa på att låna boken. Den står strax brevid utställningen i Science fiction- och Fantasyhyllan. Och du, har du inte läst de tidigare böckerna finns även de där. Praktiskt.


Så här i slutet av min vecka på Gamlestadens bibliotek vill jag passa på att tacka personalen för en trevlig vecka, samt tala om att jag skickar min psykologräkning med posten. Och med alla er bloggläsare skulle jag vilja dela ett citat som jag finner passande.


Det är ett stort misstag att tro att vilket problem som helst kan lösas med endast potatis.

- Douglas Adams



Med dessa visa ord lämnar jag ordet till nästa talare.


Med vänliga hälsningar, Emil.

tisdag 3 maj 2011

Cirkeln

Cirkeln är boken som lanserades som en världssuccé innan den kom ut. Den är redan såld till flera länder och arbetet med ett filmmanus är redan i gång. Boken är den första av tre i en serie. Boken är skriven av Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg.


Jag har läst boken och jag tycker faktiskt att den är väldigt bra. Det handlar om några tjejer som visar sig vara del av en häxcirkel, tillsammans slåss de mot de onda.


Boken påminner mig om en av mina favoritteveserier Twin Peaks som också handlar om en liten håla där det händer onaturliga saker. Men jag tänker också på Libby Brays triologi Ögat över mänskäran som också handlar om häxor, men i victorianska England. Jag blir stolt över att boken är svensk och hoppas att den kommer att slå ut Twilight. Berättelsen utspelar sig i en liten (påhittad) håla i Bergslagen som heter Engelfors. Tjejerna eller häxorna är personer som ingen förväntar sig så mycket mer av, som är offer på det ena eller andra sättet, men som här blir hjältinnor. Det är magi och vardagsliv i en perfekt blandning. Samtidigt är det barnförbjudet och kittlande. En berättelse där man under läsningen känner sig som en del av berättelsens magiska värld och för en liten stund känner sig övernaturlig. Boken finns att låna här